Fördelarna med ljusterapi är otroliga!

Solsäsongen öppen 1 okt-31 mars

Forskning visar att vi behöver en viss mängd solljus för att må bra och hålla oss friska. Solrummet ger samma effekt som 20 minuter utomhus en solig sommardag ger!

Ljusterapi, värmebehandling och avkoppling i ett

Solsimulatorn från Sunwell är en helt unik svensk uppfinning: Först i världen med att simulera ljus som kan jämföras med riktigt solljus utan farlig andel UV strålar. På Hälsohuset kan du njuta av solen på flera sätt.


  • Dagsljuset motverkar trötthet och vinterdepression
  • Behaglig infraröd värme mot smärta och stelhet
  • Hälsosam låg UV dos för produktion av D-vitamin och stärkt immunförsvar


Hälsohusets solsimulator bestående av tre lampor, kombinerar hälsoeffekterna från flera produkter så som infraröd bastu och ljusterapilampor vilket ger en unik upplevelse och effekt för både fysisk och psykisk hälsa.

 

Ljuset efterliknar riktigt dagsljus. En timma i vårt solrum motsvarar 20 min i solen en junidag. Tack vare solens ljusspektrum med starkt ljus upp till 30.000 lux, infraröd värme och kontrollerad låg och hälsosam UV ger vår ljusterapi många positiva fördelar. Det är alltså ofarligt att sola i vårt solrum.

”Med bakgrund från fordonsindustri där vår teknik har utvecklats för provning av värme-/ljustålighet av olika material och system, har vi stor erfarenhet av att följa strikta regler och lagar och kan därmed garantera en välbeprövad, testad och kvalitetssäkrad produkt”. – Sunwells hemsida

Stärker immunförsvaret och stimulerar produktionen av D-vitamin

Vi får i oss D-vitamin genom maten och genom solljus. Det är nödvändigt för att immunförsvaret kan aktiveras. Under årets mörkare månader lider många brist på just D-vitamin och då kan ljuset från vår solsimulator göra underverk. Regelbunden användning av ljusterapi under årets mörka period kan stimulera produktion av D-vitamin.


  • Produktion av pigmentet melanin i huden som är kroppens skydd mot UV
  • Benskörhet hos vuxna och rakit hos barn motverkas
  • Hudsjukdomar som ex. psoriasis kan lindras med regelbunden ljusbehandling


Minska vintertrötthet och depression

Känner du dig också gladare och piggare av ljus? Många människor upplever mindre energi, mer trötthet eller årstidsrelaterad depression (SAD – Seasonal Affective Disorder) där främsta anledningen är brist på ljus och en överproduktion av kroppens eget sömnmedel, hormonet melatonin.

 

Vid just SAD uppstår symtom som sömnlöshet, trötthet, nedstämdhet, försämrad sexlust, ökat sötsug, känslor av ångest och/eller lägre självkänsla. Detta kan variera från person till person. För personer som lider av SAD eller vintertrötthet kan ljusterapi hjälpa och därmed bidra till ökad livskvalité och ökat välmående för både kropp och sinne. Solljus ger oss alltså mer energi och glädje.

 

Oavsett vad - får vi inte tillräckligt med dagsljus under dagen påverkas dygnsrytmen och även sömnen. Det påverkar såklart hälsan.

"Tidigare åkte vi på en solresa varje vinter. Det är som att effekterna av ljuset ihop med avkopplingen en semester ger har hållit i sig hela säsongen. Därför känns det nu extra kul att kunna erbjuda ljusterapi året. Ett prisvärt alternativ på hemmaplan".


– Sofia Fagerberg,

verksamhetsledare på Hälsohuset i Lidköping

Smärtlindring och avslappning med infrarött ljus

Solen i vårt ljusterapirum ger värme och ökad blodcirkulation. Du som lider av stelhet, muskelsmärta och värk brukar må bra av just det.

 

De infraröda strålarna gör att kroppen blir mjukare, mer smidig och är därmed ett perfekt komplement till massage eller yoga. Yoga i värmen möjliggör en djupare stretch och utrensning av toxiner tack vare de infraröda strålarna.

 

Största delen av solens energi kommer från det infraröda ljusspektrat som är osynligt för ögat. Det infraröda ljuset värmer upp kroppen inifrån och påverkar hälsan positivt på många sätt.


  • Stimulerar kroppens egen läkningsprocess genom att öka blodcirkulationen och rensa kroppen från slagg
  • Minskar svullnader och inflammationer
  • Påskyndar sårläkning och lindrar olika hudbesvär som ex. torr hud, ojämn hudton, acne, eksem, psoriasis mm.
  • Lindrande effekt vid muskelsmärta
  • Ökar tänjbarhet samt lindrar viss typ av reumatisk värk

Minska stress och få egentid

När du spenderar tid i vårt solrum vill vi ge dig en oas för avkoppling, en paus i vardagen, en stund att njuta och koppla av från vardagens alla bestyr. Ladda batterierna och fyll på energidepåerna!


"Ljusterapi under årets mörkare tid kan göra dig både gladare, piggare och påverka ditt välmående".

Är det farligt på något sätt?


Det är helt säkert att vistas i vårt solrum. Hälsohusets solsimulator har en kontrollerad, låg UV som ligger under gränsen 30 J/m2 per dos och därmed uppfyller de kraven från Strålsäkerhetsmyndigheten enligt SSMFS 2012:5. Det är inget solarium och du blir inte brun och du kan med säkerhet vistas en timma i solen varje dag.

Studier och effekter


Solsimulatorn har kontrollerade låga nivåer av UV-A och UV-B strålar för säker solupplevelse.


2003 genomfördes en vetenskaplig studie: ”Artificiell miljöpåverkan på sinnesstämning” i Sunwells solmiljö med 67 personer från sjukvårdspersonalen på NÄL, Norra Älvsborgs Lasarett i Trollhättan. Resultatet var entydigt positivt och slutsatsen var att en stund vistelse i Sunwell miljö lindrar negativa effekter av stress, utbrändhet och SAD.


Samma solsimulator Hälsohuset använder finns idag på fler än 300 äldreboenden runt om i Sverige.

Vanliga frågor och svar

Är ljusterapi friskvårdsberättigat?

Ja. Visst är det toppen! Ge kvittot till din arbetsgivare eller betala med Epassi hos oss. 


Får jag rabatt om jag kommer ofta?

För dig som vill maximera din solupplevelse rekommenderas säsongskort. Då ingår ljusterapi, solyoga och rabatt på event och behandlingar i solen. Vi erbjuder också månadskort för dig som vill boosta med ljus en hel månad eller klippkort som ger sjunde gången utan kostnad. Se priser i solen.


Är det riktigt solljus?

Ja! Solljuset från solsimulatorn är jämförbart med riktigt solljus, med den fördelen att mängden UV-ljus är minskad till låga nivåer.


Blir man brun?

Ja, man kan bli det vid regelbunden användning, men det tar betydligt längre tid än i naturligt solljus och i solarium.


Är ljuset farligt?

Nej! Solsimulatorn från Sunwell har en UV-nivån som är reducerad till säker nivå, och understiger gällande svensk norm för gränsvärde 30 J/m2 viktad strålning, 270 – 400 nanometer vid en timmes solning per dag.


Är det samma ljus som i solarium?

Nej! Solarium har hög dos främst UV-A, med avsikt för att bli snabbt brun, medan ljuset från vår solsimulator innehåller solens hela ljusspektrum. Meningen är inte att bli brun, utan att få ett ökat välmående genom ljusterapi som inkluderar ljus, värme och låg UV.


Hur fungerar solyoga?

Solyoga kombinerar alla fördelarna med ljuset och värmen i kombination med alla beprövade effekter av yoga. Passen är 60 min och vi erbjuder mjukare yoga såväl som mer fysisk flowyoga. Det är ljust och varmt under klassen vilket kan vara extra fördelaktigt för dig som är stel, har värk och ont i leder.


Se yogaschema och boka solyoga. 


Kan man simulera ett helt dygn?

Ja! Solsimulator kan reglera ljuset från soluppgång, fullt dagsljus, eftermiddagsljus och ner till kvällsljus med solnedgång under en timma.


Har ljuset medicinska effekter?

  • Ja! Värmen har avslappnande effekt på kroppen och ger lindring vid ledbesvär och muskelvärk.
  • Ljuset motverkar depression och årstidsberoende nedstämdhet SAD.
  • UV-delen kan stimulera produktion av D-vitamin och därmed öka immunförsvar.


Är det säkert och testat?

Ja! Solljuset är framtaget i samråd med europeiska laboratorier, Lunds Universitet, SSM Strålsäkerhetsmyndigheten och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut


Hur blir man påverkad av vistelsen i solrummet?

Kombinationen av uppiggande solljus, skön värme, fläktande havsbris, lugnande bakgrundsljud och exklusiv miljö får dig som besökare att slappna av och drömma bort dig till en efterlängtad semester. Denna upplevelse minskar stress, ger energi och ökar välmående. Hör vad våra kunder tycker.


Är någon vetenskaplig studie gjord?

Ja, bl.a. ”Artificial Environment´s Influence on the Mood” med utvärdering av Hedonisk ton, Avspändhet och Aktivitet. Läs forskningsrapport framtagen av FoUU-centrum Fyrbodal, Västra Götalandsregionen som dokumenterar positiva effekter av solrum på äldreboenden


Är det som att vara utomhus?

Ja, det är avsikten. Fördelen är att skadliga nivåer av UV-ljus har tagits bort. En timme i solrummet motsvarar ca. 20 minuter utomhus en solig dag på sommaren.


Behöver man solskyddskräm?

Nej! Inte i avsikt att skydda sig för UV. Solkräm eller en återfuktande kräm kan användas om man normalt har problem med uttorkning av hyn vid värme.


Fungerar det som ljusterapi?

Ja, mycket bra! Ljuset innehåller hela synliga ljusspektrumet från 400 till 780 nm och motverkar bl.a. vinterdepression (SAD). Vårt solljus är flera gånger mer intensivt än man normalt använder i ljusterapirum, och är därför mer effektivt.


Måste man använda solglasögon?

  • Solglasögon kan användas men är inget krav. 
  • Då ljuset från den artificiella solen är starkt, skall man inte titta direkt på solen, på samma sätt som att man inte tittar direkt på vår naturliga sol.


Det finns solglasögon att låna.


Vad ska jag ha på mig?

Klä dig i sommarkläder där huden möter ljuset från solen. T ex t-shirt/linne och shorts/kjol. Hos oss har vi ej badkläder.


Kan jag byta om och/eller duscha hos er?

På Hälsohuset finns möjlighet att byta om och tillgång till låsbara skåp. Vi erbjuder inte möjlighet att duscha.


Behöver jag duscha efter att ha vistats i solen?

De allra flesta upplever att de kan fortsätta dagen precis som innan efter en timma i solen. Du blir varm men inte "svettig". Med undantag från solyoga flow som blir mer svettigt.


Kan jag vistas i solrummet när jag är gravid?

Följ alltid de riktlinjer du fått från barnmorska eller läkare. Solljuset hjälper ofta dig som gravid att må ännu bättre. Dessutom ger det skön avkoppling (minskad stress), mer energi, bidrar till bättre immunförsvar och värmen mjukar upp muskler och leder. Däremot vill många undvika värme och direkt exponering av solen under framförallt den sista trimestern.


Kan jag ta med barn till solrummet?

Ja, barn kan vistas i solrummet förutsatt att ordinarie riktlinjer, bland annat att det ska vara tystnad här inne, följs. Det går utmärkt att boka hela solrummet med familjen eller vännerna. Då väljer ni själva om det ska vara helt tyst eller ni vill samtala. Barn upp till 13 år betalar halva priset (eller ett halvt kryss för dig med klippkort). Barn upp till 2 år utan kostnad. Spädbarn ska undvika att vara i solen, precis som utomhus. Ljuset är ofarligt men värmen kan vara obehaglig för små barn.


Får jag dricka något i solrummet?

Ja. Fondbilden är känslig för skvätt så vi ber dig vara försiktig med vätska.


Får vi dricka alkohol i solrummet?

Nej. Vi har ingen förtäring av alkohol och det sker heller ingen försäljning av alkohol hos oss. Undantaget gäller privata bokningar av ”bubbelyoga” eller enligt överenskommelse.